26 April 2015

Doğunun Ortasında şark çalışmaları yapan örnek bir merkez Beyrut Şark Enstitüsü

Ermal BEGA*

DOĞUNUN ORTASINDA ŞARK ÇALIŞMALARI YAPAN ÖRNEK BİR MERKEZ BEYRUT ŞARK ENSTİTÜSÜ

Beyrut Şark Enstitüsünün şark motifleriyle süslü koridoru

Beyrut Şark Enstitüsü (Oriental Institute Beirut-OIB) arab dünyasında ve özellikle Orta Doğuda şark çalışmaları yapan en önemli kurumlardan biridir. Ensitü her geçen gün doğası daha da bozulan Beyrut’un eski bir mahallesinde, yeşillikle dolu bir parkın içinde, 4 katlı osmanlı stilini yansıtan bir villada faaliyet göstermektedir. Alt Beyrut’un köşesindeki bu bina, eski tarihin eşsiz kokusunu hatırlatan ve şark islamın izlerini taşıyan tipik sokakların arasında yerleşmiştir.
Bugün 2013’te bu enstitü kuruluşun 52-nci senesini doldurdu. Hans Robert Roemer tarafından 1961’de kurulan enstitü önce Alman Şark Derneği, ardından Wolkswagen ve Fritz Thyssen Vakfı gibi hayırlı kuruluşlarla birlikte Federal Almanya Eğitim Bakanlığınca finanse edilmiştir.
Bu enstitüde şarkla alakalı olan dünyanın çeşitli yerlerinden gazete ve dergiler dahil 130.000’in üzerine çalışma bulunmaktadır. Burda, dünyada şark çalışmalara katkı sağlayan çeşitli yazarların eserleri bulunmaktadır.
Enstitüde bulunan çalışmaların çoğu arap dünyasında neşredilmiş olmakla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Türkiye, İtalya, Fransa ve İngiltere  gibi ülkelerde de basılmıştır. Burdan yola çıkarak belgelerin ve yazıların çoğunun şark dillerinde (arapça, farsça ve osmanlıca) olduğu anlaşılıyor ancak şark çalışmalarla yakından ilgilenen ve ingilizce, almanca, fransızca gibi dillerde yazan yazarların da eserleri mevcuttur.
Bazıları batı dillerinde olan ve özellikle şark dillerindeki bu ensiklopediler hem arap dünyası hem de Orta Doğu için bu devasa ensitünün hazineleridir. Bu eserler arasında ünlü amerikan yazar John L. Esposito’nun 4 ciltten oluşan “The Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World”u zikredebiliriz.
Ensitünün kütüphanesinde bulunan eserlerin çoğu Orta Doğuda konuşulan dillerin ve Arapçanın edebiyatıyla, ayrıca bu bölgede bulunan İslam dini ve onun dışındaki dinlerle ilgilidir. Arap nufusun arasında yaşayan hristyan ve yahudi azınlıklarının olduğu kadar müslüman arap halklarının düşünce, siyaset, iktisat, kültür ve alışkanlıklarını anlatan çok sayıda eser bulunmaktadır. Ensitünün kendi bastırdığı ve yayına çıkartığı kitap sayısı 134’ü bulmaktadır.
Batı dillerinde olan bu kitapların arasında (esas ingilizce) arnavutların arap dünyasındaki tarihiyle alakalı birçok belgelere de rastladık. Bunların arasında arnavut olan  Muhamed Ali Paşa’nın Mısıra gelişi ve Osmanlı devletinin çeşitli bölgelerindeki arnavutların kültür, sanat ve alışkanlıklarını anlatan belgeleri sayabiliriz.
Şark çalışmalarıyla ilgilenen dünyaca ünlü birçok bilim adamlarının takdirini toplayan bu merkezin elinde çeşitli şark dillerinde sayıca anımsanmayacak kadar belgeler bulunmaktadır.
Enstitü aynı zamanda çeşitli konferanslar, seminerler ve kurslar düzenlemektedir. Ayrıca doktora ve doktora sonrası çalışamaların 12 aylık süreyle finansal açıdan destekçisi olmaktadır.
Bu merkezin kütüphane sorumlusu olan Dr. Marcel Behrens ile konuşmamızda enstitünün bu son 50 sene boyunca arap-islam ve Orta Doğuyla ilgili şark çalışmaları konusunda önemli bir rol oynadığı öğreniyoruz. Onun sorumlu olduğu bu 5 sene boyunca arnavut bir araştırmacının gelip gelmediği sorusuna da “Benim burda olduğum son 5 sene içerisinde herhangi bir arnavut şark araştırmacısı gelmedi, bu nedenle merkemize gelen ilk arnavut araştırmacı olmanız sebebiyle sizinle tanışmaktan çok mutluyum” şeklinde cevapladı. Bunun üzerine bu yazının yazarı merkezin ilk arnavut şark araştırmacı olmak istediğini dile getirerek 6 aylık süre ile üye olmuştur.
Bu sebeple Şark Çalışmaları Arnavut Merkezi adına Dr. Marcel Behrens’e “URA” dergisinin (merkezin yayını) bir sayısını ve Dr. Muhamed Mufaku’nun “Arap-arnavut edebiyat ilişkileri” kitabını hediye ederek bu enstitünün arnavut dilinde şark çalışmalarına katkıda bulunmak istedik.

Arnavutçadan tercüme edilmiştir: Nurian OHRI





* Ermal Bega Tiran’da bulunan Şark Çalışmaları Arnavut Merkezi’nin başkanıdır. Kendisi bazı şark çalışmaları ve faaliyetler için Beyrut’ta 2 ay (Ocak-Mart 2013) boyunca ikamet emiştir.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Contact Form

Name

Email *

Message *